boomfeestdag10nov21foto1

Op woensdag 10 november werd de nationale Boomfeestdag georganiseerd. In Oost Gelre zijn op 2 plantlocaties bomen en struiken geplant. Leerlingen van het Bariet uit Lichtenvoorde en De Hoeksteen uit Groenlo hielpen wethouder Karel Bonsen bij Ekoboerderij Arink in Lievelde. Op de Hartreize in Groenlo staken leerlingen van de Ni-je Veste samen met wethouder Marieke Frank de handen uit de mouwen.

Ekoboerderij Arink aan de Gasteveldsdijk in Lievelde

De familie Arink heeft samen met de leerlingen maar liefst 200 meter houtsingel aangeplant, als bijdrage voor het landschap en de biodiversiteit. Het herstel en het onderhoud van het landschap is voor Arink een belangrijke pijler van hun bedrijfsvoering.

De Hartreize in Groenlo

Op de Hartreize werden 40 al redelijk grote bomen geplant. Dit naar aanleiding van een burgerinitiatief van een aantal bewoners van de Hartreize en De Kunne om de biodiversiteit in hun leefomgeving te versterken. De leerlingen kregen bij de aanplant dan ook hulp van een aantal betrokken buurtbewoners.

 

Na een goede voorbereiding en een prachtige plantlocatie aan Het Blikpad in Groenlo zou afgelopen woensdag 18 maart boomfeestdag worden gehouden door de kinderen van groep 8 van basisschool het Carillon.

Maar waar we allemaal al een beetje bang voor waren dat door het beangstigde Corona virus de scholen vanaf maandag dicht gingen en jammer genoeg het planten geen doorgang kon vinden.

Helaas was dit een domper voor ons allemaal maar ondanks alles zijn de bomen en heesters door medewerkers van Rova afgelopen week ingeplant zodat we toch een bijdrage hebben kunnen leveren aan het streven om in 2020 zoveel mogelijk bomen en heesters te planten om te zorgen voor een beter klimaat en een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Boomfeestdag 2020 1

Boomfeestdag 2020 1

Boomfeestdag 2020 3

Boomfeestdag 2020 3

Boomfeestdag 2020 4

Boomfeestdag 2020 4

Boomfeestdag 2020 5

Boomfeestdag 2020 5

‘Operatie Boomfeestdag: Maak ’t Buiten Beter!’
Duurzaamheid en klimaat is het thema van 2018. De aanplant van bomen en bossen helpt bij het halen van de gemeentelijke Klimaatdoelen 2020. Staatsbosbeheer – de moeder van de Boomfeestdag – roept de hulp in van kinderen! Na andere boomziektes wordt nu, door het veranderende klimaat, ook de es bedreigd. Door de essentaksterfte verdwijnen bossen op grote schaal. Kinderen zijn graag buiten. Maar… hoe lang kan dit nog met deze klimaatproblematiek? Het wordt nu echt tijd om wat te doen: samen gaan we planten!

BOOMFEESTDAG 2017
Thema: ‘Verbinden’

‘t Hof in Lichtenvoorde
Bij aanvang van de dag kregen de kinderen eerst uitleg in de klas over de betekenis van bomen door Carel en Ans ten Have van de Bomenwacht Oost Gelre. Onderweg naar het Wentholtpark volgde nog meer informatie bij de bomen waar de kinderen langs liepen.
In het Wentholtpark stonden de vier hulp-instructeurs van het Bariet klaar om de kinderen te helpen met het planten. Er zijn in totaal zo’n 25 bomen geplant. Er moest hard gewerkt worden omdat de bodem erg hard was door leemgrond. Gelukkig lukte het door noeste arbeid en extra hulp van de instructeurs de meeste bomen te planten. Enkele bomen moesten nog even wachten op nazorg. De kinderen van groep 7 gaven aan dat ze een interessante ochtend hadden gehad en dat ze blij waren met hun eigen krentenboompje.

Woensdag 16 maart is het voor de 60e keer Nationale Boomfeestdag. De gemeente Oost Gelre doet al jaren actief mee aan Boomfeestdag. Dit jaar is het de beurt aan de leerlingen van de Sint Ludgerusschool in Zwolle (Groenlo) en de Frans ten Boschschool in Lichtenvoorde. Wethouders René Hoijtink en Marieke Frank steken daarbij ook de handen uit de mouwen. Het thema voor Boomfeestdag 2016 is het belang van bomen in bossen, zowel in stadbossen als in bossen in het landschap.

Amerikaanse eik bg

Commissie Boomfeestdag

André te Brake

Ans ten Have

Jetty Rodenburg

© Bomenwacht-Oostgelre 2024